Post
W

Ako môže jasanové drevo udržiavať fit telo a myseľ

Ako môže jasanové drevo udržiavať fit telo a myseľ

Drevo je tvárny materiál, má veľa možností využitia. Zdeno nás kontaktoval, keď chcel zhotoviť Tyč, drevenú pohybovú pomôcku. Inšpiroval sa skvelou prácou partie z The Foot collective. V tom čase vyrábali svoju ikonickú pomôcku pre prácu s chodidlom zo zeleného tvrdeného plastu. To nebolo ono. Chcel, aby Tyč bola príjemným dizajnovým doplnkom, nie rušivým prvkom. Na to vo Woodmastri počujeme. Spojiť funkčnosť s dizajnom.


Ako dopadla naša spolupráca?

V našej Woodlab dielni vo Vajnoroch vznikla Tyč. Dizajnová balančná pomôcka, ručne vyrábaná z odolného jasanového dreva. Drevo je v závere ošetrené kombináciou prírodného oleja a včelieho vosku.

Zdeno sa živí ako tréner behu, pohybom a skúmaním tela. Na tréning sa pozerá celistvo - pracuje na výdrži, technike, dychu, sile stredu tela. Vytvorili sme cvičebný nástroj, ktorý jeho zverencom v komplexnom napredovaní pomáha. Cviky na tyči sú postavené tak, aby na nej bol človek nestabilný. Úlohou je získať rovnováhu, čo plne zamestná telo i zaneprázdnenú myseľ.

Pri tvorbe manuálu pre prácu na Tyči prebehla spolupráca s fyzioterapeutom Kubom Markom, ktorý sa staral napríklad o českú olympioničku Ester Ledeckú. Cieľom odbornej spolupráce bolo, aby telo a myseľ získali cvičením viacero benefitov.

Opýtali sme sa Zdena, ako tyč pracuje.

“Na úrovni tela posilňuje pevný stred a panvové dno, aktivuje svaly chodidla, zlepšuje držanie, prispieva k rozvoju pohybových schopností a vnímaniu vlastného tela. Na úrovni mysle nás trénuje na vnímanie prítomného okamžiku, znižuje stres a prispieva k celkovej psychohygiene. Tyč v súčasnosti nepoužívajú len bežci. Pracujú s ňou viacerí fyzioterapeuti, jógíni, športoví diagnostici, ľudia si ňou doma kompenzujú sedavé zamestnanie či doprajú deťom hravý pohyb. Mám radosť, že sa Tyč dostala do bežného života ľudí. Je skrátka #potyci, dodáva Zdeno s humorom.” 

Jasanové drevo pomáha pri odskočení si z kancelárskej stoličky či pri varení večere. Z toho sa tešíme aj my, vo Woodmaster tíme. Veľa benefitov, pekný projekt.

To, že to nie sú prázdne slová potvrdzuje fakt, že z nášho Peťa sa stal Zdenov bežecký zverenec.

Tomu hovoríme spolupráca!