Post
W

Dom s naším obkladom v nominácii na CE ZA AR

Dom s naším obkladom v nominácii na CE ZA AR

Pri spolupráci s Noiz architektmi sme hľadali svojrázny & vysokokvalitný drevený obklad pre vzhľad fasády pri stavbe rodinného Domu Na Rade.

O tom, že sa to podarilo, svedčí prestížna nominácia na cenu za architektúru 2023, známej pod skratkou CE ZA AR.

Máme radi odvážne projekty. Architekti stoja pri svojich realizáciach pred mnohými výzvami. Jedna z nich je voľba vhodného materiálu, ktorý spĺňa náročné kvalitatívne a dizajnové požiadavky. A to je niečo pre nás!

Hľadáte kvalitné a pôsobivé drevo?

Máme skúsenosti, prehľad a prvotriednych dodávateľov. Ak nás architektonické štúdio osloví na spoluprácu, v pozícii konzultanta pátrame po technicky a esteticky najlepšom riešení. Vítame výzvy, spolu s nimi sa zlepšujeme aj my vo Woodmastri.

Projekt bývania Domu Na Rade bol realizovaný pre mladú štvorčlennú rodinu. Úlohou architektov bolo zvoliť drevený obklad citlivo v kontexte lokality, okolitej i existujúcej zástavby. My sme pre Noiz pátrali po materiáli, ktorý spĺňa veľmi jasné predstavy a technické kritériá. Následne sme hľadali ideálnu povrchovú úpravu a spoločne navrhli spôsob kotvenia a konštrukcie pod fasádnym obkladom.

 

Obr. Zadanie, ktoré predchádzalo výberu profilu na obklad fasády RD na Rade

Dom na Rade je obložený drevom zo striebornej (thermoborovice/thermosmerku) od spoločnosti Thermory. Thermo drevo prechádza tepelnou úpravou za pomoci tepla a pary, čím výrazne zvýši svoju odolnosť voči poveternostným podmienkam. Pre dlhotrvajúcu povrchovú úpravu je drevo následne natreté farbami na vodnej báze, šetrnými k životnému prostrediu.


Ako sa dosahuje “zvetraný” vzhľad dreva?

Tepelne upravená borovica alebo smrek je opracovaná kefami a povrchovo upravená buď svetlou alebo tmavou striebornosivou farbou. V priebehu času sa drevo pod náterom stáva viditeľným, farba opotrebováva a nakoniec zošedne. Tento prirodzený proces starnutia dosiek, akási drevená patina, je prvok, s ktorým vo Woodmastri radi pracujeme. Rešpektujeme, že život dreva má svoj kolobeh.

Vzhľad zvetraného dreva vydrží následne desiatky rokov.


Prvok dreveného obkladu architekti umne zopakovali v interiéri, takto spolu obe plochy zostávajú v komunikácii.

Výsledkom je rodinný Dom Na Rade, ktorý svojím šmrncom vyčnieva z radu, pričom harmonizuje s okolím.


Do ocenenia CE ZA AR bolo prihlásených 95 diel, porota vybrala 21 nominácií v šiestich kategóriách. CE ZA AR sa udeľuje za významný profesionálny výkon. Cieľom súťažnej prehliadky CE ZA AR nie je len oceniť tvorbu členov a členiek Slovenskej komory architektov, ale aj upozorniť širšiu verejnosť na úlohu architektúry pri rozvoji spoločnosti, zlepšovaní kvality prostredia pre život a prácu, ako aj pri tvorbe nových kultúrnych hodnôt.

Slávnostné vyhlásenie ocenených diel sa uskutoční 5. októbra 2023 v Starej tržnici v Bratislave, priamy prenos z odovzdávania CE ZA AR 2023 sa odvysiela na Dvojke RTVS.

My máme favorita, držíme palce!