Post
W

Nakuknite za oponu tvorby Kúpeľov Grössling

Nakuknite za oponu tvorby Kúpeľov Grössling

Gábor Bindics má na starosti projekt Kúpeľov Grössling. Ako začala vaša spolupráca?

Gábora som vnímal od konferencie Ako na to, ktorú som pomáhal rozbiehať pre SLSP ako režisér. Vystupoval na konferencii ako zástupca Starej tržnice. Bolo to v roku 2019.

Neskôr som sa stretol s viceprimátorkou Štasselovou, ktorej som zdieľal moju ideu riešenia nájomného bývania v Bratislave. Ku koncu nášho stretnutia sa ma opýtala, čomu sa venujem. “Spojím vás s pánom Bindicsom”, navrhla.

Gábor ma kontaktoval a v priestoroch kúpeľov sme viedli dlhé diskusie. Projekt bol vtedy v príprave pred architektonickou súťažou. Odvtedy mu robím konzultanta pre tvorbu saunového sveta.

Aka je dnes tvoja rola v projekte Grössling?

Pre Grössling momentálne pracujem sprostredkovane. Som konzultant pre firmu GFI, ktorá pripravuje projektovú dokumentáciu rekonštrukcie kúpeľov.

S Gáborom sa stále vieme dlho rozprávať o možných scenároch a riešeniach. Dnes sú to viac konkrétne problémy a výzvy, ktoré vyvstávajú pri príprave dokumentácie.

Boli ste spolu na výlete v Budapešti zbierať dobrú prax. Zober nás tam a vytiahni zaujímavosti.

Výhodou odvetvia, v ktorom pracujem je možnosť “testovať” wellness a sauny v pracovnom čase 😀 Rovnako to prebiehalo na našej návšteve v Kúpeľoch Rudas v Budapešti. Primárne sme išli pozrieť technológiu, ktorou zohrievajú vodu a vyrábajú paru pre parné sauny. Popri tom sme na vlastnej koži skúšali postupné zohrievanie v bazénoch a diskutovali o tom, či je nárast teploty o 2°C alebo 3°C dostatočný, a ako sa cítime v bazéne s maximálnou teplotou. Gábor bol vyskúšať aj vodnú masáž. Najväčším zážitkom je uvedomenie, že sa nachádzate v stavbe zo 16. storočia.

Počas našej návštevy sme boli na mužských otváracích hodinách. Vyfasovali sme kúsok látky so šnúrkami, ktorá zahaľuje iba prednú časť tela, zadnú nie. Miestami to bolo veľmi vtipné.

Kde sa ešte inšpirujete?

Tu je miesto pomenovať, že Gábor má obrovský prehľad v kúpeľoch po Európe. Databáza, z ktorej môže čerpať je naozaj veľká.

Ja sa snažím mať prehľad v aktuálnych trendoch, sledovať relevantných ľudí z biznisu, hľadať kombinácie materiálov. Na druhej strane mám rád, keď je sauna saunou a prostredie ťa nijakým spôsobom nevytrháva z toho, kvôli čomu si tam prišiel/la.

Ako v maximálnej miere vytvoriť príjemný priestor na relax?

To je pre mňa najdôležitejšia inšpirácia a otázka, ktorú si kladiem.

Spolupracujete s niekým ďalším?

V procese prípravy projektu som oslovil niekoľko mojich dodávateľov, s ktorými som konzultoval svoje návrhy na riešenie sáun. Dizajnu sme sa veľmi nedotýkali, ten bol primárne definovaný víťazným návrhom od OPPS. I keď… jemne sme ho korigovali 🙂

Aká je tvoja ideálna predstava o saunovaní v Kúpeľoch Grössling? Vnímaš nejaké prekážky?

Ak by sa naplnil náš ideálny scenár - je to kombinácia Gáborových predstáv a nás ostatných, ktorí mu dávame spätnú väzbu, tak Kúpele Grössling budú priestor, kam sa chceš opakovane vrátiť. Nájdeš tam všetky druhy “najdôležitejších” sáun (fínska, parná a infra). Bude tam jedna obrovská ceremoniálna sauna s oknami priamo do ulice. Nebudeš vidieť ľudí na chodníku, ale budeš mať denné svetlo. Prekážky sa postupne odstraňujú, hľadajú sa riešenia, ako sa zmestiť do budovy kúpeľov a prístavby plavárne, v súčasnosti aj do rozpočtu.

Tím ľudí, ktorý sa tam stretol, je naozaj profesionálny. A to som len pri časti kreatívneho procesu tvorby sáun.

Máš pre nás zaujímavý príbeh zo zákulisia?

Mám jednu kuriozitku. Na začiatku našej komunikácie s Gáborom som dostal zadanie zrekonštruovať saunu postavenú v starom letiskovom autobuse zo 70. rokov. Autobus bol používaný ako verejná sauna v Budapešti. Neskôr ho Gábor kúpil, zaparkoval vo vinárstve v Strekove a po rekonštrukcii ho chcel prevádzkovať ako saunu v priestore dvora Kúpeľov Grössling. Padlo to, lebo dvor je počas rekonštrukcie zaprataný.

Myslím si, že Gábor si ma potreboval otestovať 😀