Post
W

Samooblužné sauny v prírode - príbeh Pixxla

Samooblužné sauny v prírode - príbeh Pixxla

Lukáš, ty si tvorca samoobslužných kontajnerových sáun pod značkou Pixxla. Saunovanie prezentuješ, ako svoju dlhoročnú vášeň. Zober nás v spomienkach na tvoj prvý saunovací zážitok.

Šli sme na školský výlet do Aquacity Poprad. Vtedy tam boli dve sauny, jedna fínska a jedna parná. Prvé saunovanie malo pre mňa silnú intenzitu, objavil som doslova nový kontinent.

V tej dobe sauny neboli tak dostupné, a po tomto zážitku nebolo pochýb, že saunovanie sa stane mojím obľúbeným športom.

Saunovaniu fandíš, to je zrejmé. Prečo si sa pustil do vlastného projektu? Je na Slovensku nejaká diera v saunovacej kultúre, ktorú si sa pokúsil zaplniť?

Precestoval som takmer každú saunu na Slovensku a zistil som, že v Bratislave chýba kvalitná sauna. Nedalo mi to.

V tom čase som sa pokúšal rozbehnúť projekt Kontajnerového bývania, bohužiaľ sa mi to nepodarilo. Sauna mala byť významný prvok v projekte bývania. Paradoxne, vďaka nezdaru, som mal viac priestoru na vybudovanie samoobslužného konceptu saunovania.

Myslím si, že nejednému človeku sa páči predstava saunovania v prírode. Tým, že sme vyvinuli Pixxla sauny, si mnohí ľudia vedia svoju túžbu naplniť. Za posledné obdobie sa saunovacia scéna výrazne zlepšila. Teším sa, že aj vďaka nám.

Prečo si sa v procese tvorby Pixxla sáun spojil s Peťom, s Woodmastrom?

Doteraz som veľmi vďačný a považujem toto rozhodnutie za jedno z najlepších v procese rozvoja Pixxla sáun. Už v začiatkoch sme mali obaja množstvo nápadov, ktoré sa často líšili, ale po spoločnej ladení sme ich dokázali pretaviť v kvalitný produkt. Táto spolupráca sa odzrkadľuje na inovatívnom prevedení Pixxla sáun. Naše sauny vyzerajú atraktívne zvonka, no ich skutočná mágia sa nachádza za obkladom. Tam sme spoločne museli vyriešiť nespočet výziev spojených s pravidelným užívaním kontajnerovej sauny v exteriéri. V spojení s Petrom sa nám to podarilo.

Peťo, ty si participoval na realizácii nespočetného množstva sáun. Čím sú Pixxla sauny výnimočné pre teba?

S bývalým spoločníkom sme sa pred stretnutím s Lukášom niekoľkokrát rozprávali o zabudovaní sauny do lodného kontajnera, ale ako to často býva, nebol na takýto projekt čas a nikto zo zákazníkov nás s takouto požiadavkou neoslovil.

Až kým som sa nestretol s pánom Kubicom “tvorcom myšlienky”. Projektu Pixxla som ako potenciálny dodávateľ fandil od začiatku, preto som Lukášovi ponúkol možnosť pracovať na prvej saune v priestoroch našej stolárskej dielne a pod mojím dohľadom. Išlo hlavne o dodržiavanie technologických postupov a koordináciu pri využívaní materiálov. Prvú saunu si Lukáš spravil sám, tie ďalšie boli už z našej dielne. Pre mňa je výnimočné to, že sme si s Lukášom dokázali vytvoriť profesionálny vzťah založený na dôvere a spoločnej vášni pre saunovanie.

Som mu vďačný za to, že má dostatok odvahy na skúšanie nových vecí, čo nás oboch posúva dopredu. Pixxla sauna je absolútnym pionierom samoobslužných sáun, a to nielen v načasovaní pre trh, ale aj v dizajne, technológii a hodnotovom nastavení toho, čím naozaj môže byť moderná sauna v 21.storočí.

Spoločne tvoríte pod značkou Slovak Sauna Community povedomie o výhodách saunovania, priestor pre komunitu a nadšencov. Čo vás ženie, akú máte víziu?

Ženie nás spoločná vášeň k saunovaniu. Výhoda komunitných sáun spočíva v sprístupnení saunovania širšej verejnosti.

V komunite sa ľahšie odovzdávajú informácie o tom, ako správne saunovať. Naviac si viete vyskúšať, aké podmienky vám v saune prinášajú najlepší pocit za prítomnosti profesionála.

My sme verní fanúšikovia saunovania, takže rozširovanie povedomia o jeho kráse, je pre nás cieľom samo o sebe.

Jedna z Pixxla sáun získala prestížnu zahraničnú dizajnovú cenu, ktorú vyhlasuje spoločnosť Thermory. Akú rolu pri tvorbe sáun hrá v projekte Pixxla dizajn?

Pri tvorbe Pixxla sáun sme sa pokúsili prerobiť skladový kontajner na pekný priestor a zachovať v symbióze funkčnosť oboch objektov - kontajneru i sauny. Neľahká úloha.

Dizajn má preto v Pixxle dôraz, keďže chceme, aby táto fúzia nepôsobila rušivo a bola dodržaná funkčnosť.

V tejto súvislosti som sa rozhodol pre minimalistický dizajn v čo najsymetrickejšom elegantnom usporiadaní. Ocenenie Thermory Design Award považujem za dôkaz, že sme sa vybrali dobrou cestou.

Lukáš, aké máš s Pixxlou plány do budúcna, na čo sa môžeme tešiť?

Plán je mať Pixxla saunu v každom kraji Slovenska, zároveň aktívne riešim možnosti rozšírenia projektu do zahraničia. Nebudem však predbiehať, stojí za tým množstvo byrokracie a právneho poradenstva.

Tu moje úsilie nekončí. Chcel by som saunovaciu kultúru priblížiť deťom na základných školách. Sprístupniť sauny a edukovať deti už v školskom veku, aké benefity pre ich zdravý životný štýl saunovanie môže prinášať.